Sağlık

Uzmandan uyarı: “Elektronik sigarayla birlikte nikotin bağımlılığı artıyor”

Sigaraya alternatif olarak kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmadığını aksine bağımlılığı desteklediğine dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Toprak, nikotin bağımlılığının nikotin bağımlılığının arttığını söyledi. elektronik sigara kullanımı. Elektronik sigarayla her nefeste 0-36 mg/mL nikotin alındığını belirten Prof. Dr. Dilek Toprak, 30 nefes çektiğinizde bir sigarayla aynı miktarda nikotin aldığınızı söyledi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Toprak, 9 Şubat Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaygınlığı artan elektronik sigara kullanımına dikkat çekti. son zamanlarda ve dezavantajları.

Nikotin bağımlılığı elektronik sigarayla arttı

Prof., elektronik sigaranın Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından tavsiye edilmemesine ve zararlı olduğu bildirilmesine rağmen kullanımının giderek yaygınlaştığını belirtti. Dilek Toprak, “Elektronik sigara nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmaz ancak bağımlılığı destekleyen bir üründür. “Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaraların kullanımıyla birlikte nikotin bağımlılığı yeniden arttı” uyarısında bulundu.

Nikotin elektronik sigarayla da alınabilir

Son yıllarda giderek yaygınlaşan elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/mL nikotin tüketildiğini belirten Prof. Dilek Toprak, 30 nefes çektiğinizde bir sigarayla aynı miktarda nikotin aldığınızı söyledi. Bu nedenle elektronik sigaranın da sigara gibi nikotin alımına neden olduğunu belirten Prof. Dilek Toprak, “Elektronik sigaranın kartuşunun içindeki sıvı miktarı da propilen glikol, etanol, nitrozamin, tütün çiçeği, nane, kahve, çikolata gibi tat ve koku içeren farklı kimyasallarla çekici hale getirilerek artırılmaya çalışılıyor. ve meyve aromaları.”

Sigara içenlerin yarısı sigara yüzünden ölüyor

Sigara içenlerin yarısının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Dilek Toprak, “ “2030 yılında dünyada 8 milyon, Türkiye’de ise 240 bin sigaraya bağlı ölüm bekleniyor” dedi.

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır

Sigara bağımlılığının tedavi gerektiren, nüksetmelerle ilerleyebilen, mortalitesi yüksek, kronik ve salgın bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Dilek Toprak, s. Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Toprak, “Sigarayı bırakmak, sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi kadar, hatta ondan daha da önemli. Tedavinin amacı uzun vadede sigarayı bırakmaktır. Sigara alışkanlığından vazgeçebilmek için öncelikle kişinin sigarayı bırakmaya istekli olması gerekir. Etkili tedavilerin varlığı her hastaya anlatılmalı ve tedavi önerilmelidir. “Tek tek, grup veya telefon görüşmeleri tedavinin etkinliğini artırıyor” dedi.

Tedavide iki işlem uygulanır

Sigarayı bırakmada kullanılan bilimsel olarak kanıtlanmış formüllerin iki ana başlıkta toplandığını kaydeden Prof. Dilek Toprak, bunların davranışsal tedavi ve ilaç tedavisi (Vareniklin, Bupropion, Nikotin replasman tedavisi) olduğunu söyledi.

Sigara içme davranışı da bağımlılık nedenidir!

Prof. Dr. Dilek Toprak, sigara bağımlılığının tek nedeninin elektronik sigara olmadığını söyledi. Sadece nikotinin değil, sigara içerken yapılan davranışların da (sigarayı parmaklar arasında tutmak, ağza ve kül tablasına götürmek gibi) bağımlılık nedenleri arasında yer aldığını belirten Prof. Bağımlılık tedavisinin amacının bu davranışı düzeltmek olduğunu belirten Dr. Toprak, elektronik sigaranın nikotin içermesi ve bu davranışları değiştirmemesi nedeniyle sigarayı bırakmaya yardımcı olarak düşünülemeyeceğini belirtti.

Bilim dışı sistemlerden kaçınılmalı

Bunların dışında herhangi bir işlemin bilimsel olarak kanıtlanmış olduğunu belirten Prof. Dr. Dilek Toprak, “Kişilerin kulaktan dolma bilgilerle bu yöntemleri denememesi gerekiyor. “Özellikle internette bilinmeyen bitki ve macun gibi öneriler son derece tehlikeli olabilir” uyarısında bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

inonuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu